email address

info@hkftradeco.ir

Support 24 hours

44001200(021)

طراحی موتورخانه

طراحی موتورخانه

طراحی موتورخونه توسط مهندسین نظام مهندسی

طراحی موتورخانه یکی از الزاماتی به شمار می رود که نباید در راستای اجرای درست آن سهل انگاری نمود. چرا که در هر نقطه ای که یک ساختمان را می سازید نیاز است تا توجهات لازم را به این امر داشته باشید. این دسته طراحی ها به عنوان فعالیت هایی کاملا تخصصی شناخته می شوند و افراد کمی را می توان یافت که نسبت به آن ها دانش و آگاهی های لازم را دارند. لازم است بدانید که از موتورخانه ساختمان ها به عنوان یکی از مهم ترین اجزای آن و حتی قلب ساختمان یاد می کنند و طراحی موتورخونه بایستی کاملا اصولی و با توجه به استانداردهای روز دنیا انجام شود.

طراحی تاسیسات موتورخانه
طراحی تاسیسات موتورخانه

اگر با موتورخانه ها آشنایی داشته باشید قطعا می دانید که فضایی شبیه یک اتاق هستند، که در آن می توان تاسیسات مکانیکی و الکتریکی خاصی را مشاهده نمود. این روزها برای ساختمان های بزرگ همچون برج های مسکونی و یا مراکز تجاری و کامپکس های تفریحی-تجاری-فرهنگی به طور معمول یک فضای خاص مجزا به عنوان موتورخانه در نظر گرفته می شوند. در حالی که در ساختمان های کوچک یک اتاق به عنوان موتورخانه برای برآورده نمودن نیازمندی های شما کافی است. طراحی تاسیسات موتورخانه به فرآهم نمودن امکانات لازم و استفاده بهینه از تجهیزات در این اتاق ها اشاره دارد تا بتوان از تجهیزات گرمایشی ویژه ای بهره مند شد.

الزامات طراحی موتورخانه

مجموعه الزامات و اصول خاصی وجود دارند که می توانند به شما در طراحی موتورخانه کمک های قابل توجه ای نمایند. شرح و توضیح در خصوص نکات و الزامات طراحی موتورخونه در مجال این مقاله نمیگنجد. در این خصوص در مقاله ای جدا به تفضیل بحث خواهیم نمود.

فقط برای نمونه و مثال به یک نکته جزئی ولی مهم و اساسی بسنده می کنیم. مثلاً: در این راستا توصیه داریم از آویزهای گلابی برای مهار نمودن لوله های موتورخانه استفاده ننمایید. این آویزها وظیفه دارند تا تکان های لوله ها را محدود نموده و آن ها را ساپرت و تثبیت نمایند. در صورت استفاده از چنین آویزهایی امکان وقوع خطرات و خسارات جبران ناپذیر افزایش خواهد یافت. شما بایستی حتما از تجهیزات مناسبی برای طراحی تاسیسات موتورخانه استفاده کنید و فضایی نیز که به این امر اختصاص می دهید تمام نیازهای شما را برآورده سازد.

مراحل طراحی تاسیسات موتورخانه

مراحل مشخصی برای طراحی موتورخانه وجود دارند که بایستی به آن ها توجهات لازم را نمود. نکته ای که نباید فراموش کنید این است، که اگر اشتباه و یا خطایی در این زمینه بروز یابد، ممکن است شما با خسارات جبران ناپذیری مواجه گردید. مراحل طراحی تاسیسات موتورخانه شامل موارد زیر می شوند.

• زیربنای موتورخانه

توجه داشته باشید، براساس ساختار مشخصی که از قبل در نظر گرفته شده است بایستی برای طراحی تاسیسات موتورخانه حتما زیربنای موتورخانه را مورد بررسی قرار داد. برای این امر لازم است حدود ۴ تا ۸ درصد از فضای ساختمان به موتورخانه ها اختصاص یابد و نکته ای که باید بدانید این است که در حال حاضر در ساختمان های مسکونی، اداری، بیمارستان ها و… برای طراحی موتورخانه ۵ درصد از فضا بدین منظور انتخاب می کنند.

متاسفانه امروزه با افزایش مبلغ هر متر مربع ساختمان ها، سازنده ها تمایل دارند تا فضای موتورخانه را تا جایی که امکان دارد کاهش دهند. این موضوع طراحی تاسیسات موتورخانه را برای مهندس طراح خیلی سخت می کند. از سوی دیگر با توجه به این که معمولا موتورخانه در پایین ترین سطح قرار میکیرد، فضای یک و یا حتی دو عدد پارکینگ را اشغال می کند. و این برای سازنده و مالک ساختمان اصلا توجیه پذیر نیست!!!.

• موقعیت طراحی موتورخانه

دومین اصل از طراحی تاسیسات موتورخانه توجه به محل احداث آن می باشد که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این راستا بایستی حتما با مالک ساختمان مشورت گردد چرا که هر متر از ساختمان که به این کار اختصاص می یابد می تواند میزان درآمد مالک را کاهش دهد. علاوه بر این توجه به آینده ساختمان نیز هنگام بررسی موقعیت موتورخانه بسیار اهمیت دارد چرا که ممکن است شما قصد طراحی چنین تاسیساتی را برای ساختمان های غیر مسکونی، همچون بیمارستان ها و یا مراکز دانشگاهی و ورزشگاه ها داشته باشید. چنین ساختمانی در آینده امکان توسعه آن وجود دارد و سیستم شما بایستی نیازمندی های آن را برآورده سازد.

برای طراحی تاسیسات موتورخانه دو گزینه در اختیار شما قرار دارد که این دو گزینه با نام های تراز منفی ساختمان و بیرون از ساختمان شناخته می شوند. ممکن است بپرسید که این دو گزینه چه ساختاری دارند؟

در تراز منفی ساختمان، موتورخانه طراحی شده در طبقات منفی قرار می گیرد در حالی که در حالت بیرون از ساختمان همانطور که از نام آن پیداست موتورخانه در جایی بیرون از ساختمان شما احداث می گردد. هرکدام از این موقعیت ها مزایا و معایب خاص خود را دارند که بایستی با توجه به آن ها تصمیم گرفت.

• انتخاب فضای کافی برای تجهیزات موتورخانه

شما بایستی هنگام طراحی تاسیسات موتورخانه فضایی را برای این امر در نظر بگیرید که قادر به برآورده نمودن نیازهای شما باشد. فراموش نکنید که تمام تجهیزات الکتریکی و مکانیکی ممکن است در آینده به دلیل بروز خرابی نیاز به تعمیر داشته باشند. فضای موتورخانه باید در حد استاندارد خود باشد تا بتواند شرایط لازم را برای اپراتورهای انسانی که متخصص تعمیر این تجهیزات می باشند را فراهم نماید. میزان فضایی که لازم است بین برخی تجهیزات موتورخانه ها در نظر گرفته شود به صورت زیر است. البته شرح دقیق استاندارد در مقاله دیگری بحث خواهد شد.

  • فضای میانی چیلرها یا دیگ های بخار از یک دیگر بایستی ۱.۵ متر باشد.
  • فضای بین دیگ بخار یا دیوارها باید ۱.۵ متر باشد.
  • سختی گیرها نیاز به ۷۰ سانتی متر فضا نسبت به هم دارند.
  • فاصله سختی گیرها تا دیوار باید ۵۰ سانتی متر باشد.

• نرم افزارهای طراحی موتورخانه

یکی از اصول بسیار مهم و ضروری طراحی تاسیسات موتورخانه با استفاده از نرم افزارهای مهندسی می باشد، که در این زمینه کاربردهای ویژه ای دارند. این روزها بخش های مختلفی از تاسیسات را با استفاده از این نرم افزارها طراحی می نمایند و همین امر موجب شده است تا انواع مختلفی از آن ها را شاهد باشیم. انتخاب بهترین و کاربردی ترین نرم افزار به شما این امکان را می دهد تا طراحی های مختلف موتورخانه ها را از ترسیم های سه بعدی تا محاسبات بار سرمایش و گرمایش را به بهترین شکل ممکن انجام دهید. برخی از این نرم افزار ها را می توان همچون: اتوکد،کریر ، ربیت و … نام برد.

• ملاحظات خروج آلاینده ها در طراحی تاسیسات موتورخانه

از مهم ترین تدابیری که بایستی هنگام طراحی تاسیسات موتورخانه در نظر گرفته شوند خروج آلاینده های تولیدی است که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. توجه داشته باشید، در صورتی که دودهای تجهیزات موتورخانه ها روی یک دیگر انباشته شوند این امکان وجود دارد که وارد ساختمان شده و سلامت ساکنین را تهدید نمایند. در چنین شرایطی است که ملاحظات خروج آلاینده ها اهمیت می یابد و بایستی از دودکش های مخصوصی در اطراف موتورخانه استفاده نمود. این دودکش ها را بایستی روی دیگ موتورخانه نصب نمود و باید ۲ تا ۶ متر با موتورخانه فاصله داشته و در خارج ساختمان نصب شوند.

• انتخاب تجهیزات و نصب درست آن ها

یکی دیگر مراحل بسیار مهم طراحی تاسیسات موتورخانه انتخاب درست تجهیزات و نصب آن ها می باشد که در این گام بایستی کارفرما میزان بودجه را در نظر گرفته و براین اساس عمل نماید. نکته ای که در طراحی موتورخانه حائز اهمیت است، پیشرفت روزانه تکنولوژی های سرمایش و گرمایش و پمپ خانه هاست. مهندسین طراح می باست، آشنایی کامل با تجهیزات موتورخانه داشته باشند و دائم دانش فنی خود را به روز نمایند. معمولاً این تجهیزات جدید دارای بازده و بهره وری بیشتر و نیازمند فضای کمتری هستند. این نکته یکی از موارد اهمیت مهندس طراح با تجربه و خبره است. ما سعی نمودیم تا دانش فنی مهندسین خود را به صورت مداوم ارتقاء دهیم تا بهترین خروجی طراحی را داشته باشند.

اهمیت نیاز سنجی دقیق میزان مصرف ساختمان در زمستان و تابستان

بررسی و نیازسنجی میزان مصرف ساختمان به معنای معاینه نمودن ساختمان برای برآورد میزان مصرف واحدها و راهکارهای کاهش آن ها می باشد. تا به این طریق بتوان هم در هزینه ها و هم در مصرف انرژی صرفه جویی نمود. این امر یکی از مهم ترین اصول طراحی تاسیسات موتورخانه به شمار می رود که بایستی با توجه به برنامه های مشخصی صورت گیرد. براین اساس میزان مصرف واحدها در فصل گرم و سرد تابستان مورد بررسی دقیق قرار می گیرد تا بتوان نیازهای ساکنین را تشخیص داده و با توجه به این امر بهترین طرح را برای راه اندازی موتورخانه انتخاب کرد.

معمولا برای طراحی موتورخانه هایی که هنوز پروژه ساخته نشده است، معیار طراحی اطلاعات دریافتی از مهندسین معمار و سازنده و مالک است. اما متاسفانه در برخی از موارد بعد از ساخت و اتمام پروژه کاربری و یا نوع مصرف از ساختمان تغییر می کند. همیشه افزایش توان یا اصطلاحا اور (over) کردن طراحی امکان پذیر نیست. مثلا در برخی موارد نیازمند افزایش زیر بنای موتور خانه و یا جابجایی آن و یا افزایش بودجه ساخت می شود که این امکان مهیا نیست. لذا این هنر و دانش مهندس طراح است که یک سطح معقول و منطقی را برای امکان ارتقاء توان موتور خانه در نظر بگیرد.

در مورد بعدی طراحی برای موتور خانه هایی که ساختمان ساخته شده و بعضاً چندین سال در حال بهره برداری است. در این موارد معمولا نیاز ساختمان مشخص است. و بهره بردار اطلاعات دقیق تری از ساختمان می تواند در اختیار گروه مهندسین مشاور قرار دهد. اما نکته محدود کننده فضا مهیا برای اجرای طرح و استفاده از تجهیزات فعلی است. چرا که معمولا بهر برداران تمایل به استفاده از تجهیزات فعلی را دارند که هزینه اجرا را کاهش دهند.

مهم ترین نکات طراحی تاسیسات موتورخانه

از مهم ترین نکات طراحی تاسیسات موتورخانه موارد زیر را می توان تشریح نمود.

نکات طراحی تاسیسات موتورخانه

۱. موتورخانه ها بایستی در ارتفاع مشخصی از ساختمان های مسکونی قرار گیرند تا ساکنین را با مشکلات متعددی مواجه نسازند. توجه داشته باشید در طراحی موتورخانه به طور معمول بیشترین ارتفاع را برای اگزاست یا خروج هوای کثیف در نظر می گیرند تا این هوا وارد واحدهای مسکونی نگردد.

۲. باید دودکش موتورخانه در بالاترین بخش ساختمان قرار داده شود حدود ۲ تا ۶ متر بالاتر از واحدهای مسکونی قرار گیرد. عدم توجه به این امر علاوه بر تهدید سلامت ساکنین می تواند موجب تخریب نمای ساختمان نیز شود.

۳. ابعاد مخازن آب بایستی به گونه ای انتخاب شوند که میزان دور ریزها به حداقل برسند. و در تمام موارد مصرف و حتی در تابسان که قطعی آب ممکن است اتفاق بیافتد، امکان تامین آب مهیا باشد.

۴. اگر مخازنی با طول زیاد دارید بایستی توجه داشته باشید که از موج گیرهای درونی برای طراحی تاسیسات موتورخانه استفاده گردد.

۵. برای طراحی حرفه ای موتورخانه ها حتما بایستی مساحت مناسبی را برای این کار انتخاب کنید. همان گونه که در بخش های قبل نیز بیان نمودیم انتخاب ۵ درصد از فضای ساختمان به خوبی می تواند نیازهای شما را برآورده سازد.

تهیه نقشه ازبیت (چون ساخت) موتورخانه

نقشه های ازبیت را با نام چون ساخت نیز می شناسند که به طور معمول هنگام اجرای کار یا بعد از پایان آن تهیه و تولید می گردند. این نقشه ها با اطلاعات بی نظیری که دارند قادرند تا کمک های قابل توجه ای را به متخصصین این حوزه و مهندسین مشاور نمایند تا بتوانند به طور دقیقی وضعیت طراحی تاسیسات موتورخانه را مورد بررسی قرار دهند. در این نقشه ها تمام تجهیزات، لوله ها و مسیر های اجرایی و مشخصات کامل اجرا شده و… مشخص شده اند و متخصصین می توانند به واسطه این نقشه ها و مسیرهای تعیین شده در آن هرگونه عیب و نقص ایجاد شده را تشخیص داده و اقدامات الکتریکی و مکانیکی لازم را در راستای برطرف ساختن آن ها انجام دهند.

نکات طراحی نقشه موتورخانه
نکات طراحی نقشه موتورخانه

یکی از مهم ترین مزیت های طراحی نقشه موتورخانه برطرف ساختن سریع تر ایرادات می باشد. چرا که این نقشه به خوبی جزئیات را به نمایش در می آورند. همین موارد موجب شده اند تا از نقشه های ازبیت به عنوان مهم ترین سند در پروژه ها یاد شود.

مزایای باز طراحی موتورخانه

یکی از مهم ترین فرآیندهای طراحی، بازطراحی تاسیسات موتورخانه می باشد. بازطراحی موتورخانه تاثیرات بسیار زیادی در بهبود طراحی های صورت گرفته و اجرای آن ها دارد. در این مرحله ایده های جدید به کار گرفته می شوند و اگر نیاز به استفاده از تجهیزات دیگری باشد مراحل لازم برای اجرایی نمودن آن ها طی می گردد. به طور کلی این بازطراحی ها در دوحالت انجام می شوند که این دو حالت به شرح زیر هستند.

• زمانی که مراحل طراحی تاسیسات موتورخانه به درستی طی نشده باشد و نیاز به انجام بازطراحی برای بهبود بخشیدن وضعیت وقوع یافته باشد.

• زمانی که طراحی ها کاملا دقیق و صحیح است اما با پیشرفت تکنولوژی نیاز به ایجاد تغییرات جدید احساس شود.

با توجه به مطالبی که بیان شد می توان به این نتیجه دست یافت که بازطراحی می تواند ایرادات موجود را برطرف ساخته و موجب بهبود طراحی های صورت گرفته شود تا بتوان بیشترین بهره وری را از تاسیسات موتورخانه برد.

چرا طراحی سیستم گرمایش موتورخانه اهمیت دارد؟

سیستم گرمایش موتورخانه ها را با نام موتورخانه های تک فصلی نیز می شناسند که بیشتر در مناطق سردسیر کاربرد دارند. سیال پایه چنین سیستم هایی آب می باشد و همین امر موجب شده است تا به دو صورت آب گرم و بخار موجود و مورد استفاده قرار گیرند. یکی از مهم ترین مزیت های طراحی سیستم گرمایش موتورخانه استفاده از روش های نوین گرمایشی در ساختمان ها می باشد که در حال حاضر نسبت به دیگر روش ها کارآمدتر بوده و می توانند به خوبی فضای داخلی را گرم کنند.

چرا بروزرسانی و رفع عیب تاسیسات موتورخانه یک سرمایه گذاری محسوب می شود؟

بروزرسانی و رفع عیب تاسیسات موتورخانه از این جهت اهمیت دارد که می تواند عیوب ایجاد شده در طراحی ها را طی گذر زمان تشخیص داده و برطرف سازد. معمولا فرسایش و استهلاک در تجهیزات موتورخانه زیاد است. کمترین خطا محاسباتی در طراحی موجب آسیب دیدن تجیزات گران قیمت موتور خانه می شوند. یا بعضاً با مرور زمان تجهیزات فرسوده شده می بایست از چرخه سیستم خارج شده و تجهیزات با تکنولوژی های بروز جایگزین شوند. در تمامی موارد توان مصرفی می بایست مجدد مورد محاسبه قرار گیرد.

به بیان ساده تر می توان گفت این مرحله از مهم ترین مراحل بازطراحی تاسیسات به شمار می رود که به شما کمک می کند تا مشکلات ایجاد شده را برطرف نمود و مانع از تکرار و تمدید خسارات مالی شود. توجه داشته باشید بایستی پیش از انجام تعمیرات این محاسبات و عیب یابی ها انجام پذیرد و این کار را به افرادی سپرد که در این زمینه دانش و مهارت بالایی دارند.

خدمات مجموعه هانیکا در خصوص خدمات طراحی تاسیسات موتورخانه

این روزها با افزایش نیازمندی ها برای طراحی تاسیسات موتورخانه شاهد افزایش شرکت های ارائه دهنده خدمات طراحی نیز می باشیم که انتخاب بهترین آن ها به شما کمک می کند تا بازدهی بی نظیری را از این طراحی ها شاهد باشید. ما در مجموعه مهندسی و بازرگانی هانیکا خدمات ویژه ای را برای شما در نظر گرفته ایم که به واسطه نیروهایی متخصص و مجرب ارائه می شوند. شما می توانید تجربه یک بازدید رایگان از موتورخانه را از مجموعه هانیکا هدیه بگیرید که کاملا دقیق و تخصصی صورت می گیرد.

طراحی سیستم گرمایش موتورخانه
طراحی سیستم گرمایش موتورخانه

از جمله خدمات ما می توان طراحی نقشه موتورخانه، بازطراحی نقشه های قدیمی و یا دارای اشکال، رفع عیب و افزایش راندمان موتورخانه، بازدید و مشاوره رایگان از کلیه تاسیسات از جمله موتورخانه و … را نام برد که هرکدام از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و با توجه به مطالب بیان شده نیاز به اجرایی شدن در جهت افزایش راندمان دارند.

خبرنامه ایمیلی

برای با خبر شدن از مطالب جدید ،ف محصولات تخفیفات و …ایمیل خود را ثبت کنید

خدمات مرتبط

شرکت هانیکا برای شما دوستان عزیز چه خدماتی ارائه میدهند
(RELATED SERVICES)
طراحی موتورخانه بیمارستان شامل: تاسیسات مکانیک تهویه سرمایش گرمایش توسط مهندسین نظام مهندسی و دارای پروانه .طراحی تاسیسات بیمارستان مراکز درمانی کلینیک درمانگاه در اسرع...
طراحی تاسیسات مکانیکی استخر و جکوزی یک تخصص خاص است. طراحی نقشه اتوکد تاسیات استخر نیاز به توانایی بالای محاسبات مهندس طراح دارد و هر...
طراحی موتورخانه یکی از حساس ترین قسمت های تاسیسات مکانیک ساختمان و ابنیه است. طراحی نقشه تاسیسات موتورخونه (سرمایش و گرمایش و آبرسانی) در اسرع...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا